IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW разширява партньорството си със Solid State с фокус върху твърдотелните клетки

Планът на баварската компания предвижда да започне да произвежда клетки през първата половина на тази година и да достигне търговски мащаби до 2025 г.

11:25 | 24.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BMW AG разшири партньорството си с американския стартъп Solid State, за да добави лиценз за научноизследователска и развойна дейност, който ще позволи на германския автомобилен концерн да започне производство на прототипи на твърдотелни клетки в своя Център за компетентност за производство на клетки в Парсдорф, близо до Мюнхен, съобщава Automotive News Europe.

Компанията ще започне да произвежда клетки през първата половина на тази година с цел да разработи батерийни клетки, достатъчно големи, за да бъдат тествани в превозно средство преди 2025 г., споделя в интервю Петер Ламп, ръководител на развойната дейност при батериите в BMW.

Solid Power има споразумения както с BMW, така и с Ford, които също са инвеститори в стартъпа. Ако технологията му отговаря на определени цели за ефективност, може да бъде разгледана от автопроизводителите за евентуални договори за доставка.

Американската компания е една от десетките, които се опитват да достигнат до „Свещения Граал“ на иновациите в батериите: твърдотелна батерия, която може да осигури по-голям пробег, по-бързо зареждане и намален риск от пожар на по-ниска цена спрямо стандартните литиево-йонни батерии.

Автомобилните компании и производителите на батерии залагат, че могат да постигнат такъв пробив до края на десетилетието, но все още са изправени пред сериозни препятствия, за да докажат, че лабораторните открития могат да бъдат произведени в мащаб.

„Имаме добри екипи както от страна на Solid Power, така и от страна на BMW“, споделя Ламп, добавяйки: „Ако вървим напред поотделно, няма да е на същата скорост, както ако обединим силите си“.

Базирана в Луисвил, Колорадо, Solid Power излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC) през 2021 г.

Съоснователят ѝ Дъг Кембъл се оттегли като главен изпълнителен директор през ноември, заявявайки, че компанията има нужда от някой с повече опит в производството, който да я води през следващата фаза на развитие.

Дейвид Янсен, рисков инвеститор, който е президент и председател на компанията, заема временно поста на главен изпълнителен директор, докато Solid Power търси постоянен заместник.

„Напредваме добре в процеса“, изтъква Янсен. „Бордът е много развълнуван“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още